Používanie mobilných telefónov na vidieku je viac nebezpečné

20.06.2005 Celý región

Londýn 20. júna (TASR) - Používanie mobilného telefónu na vidieku zvyšuje riziko vzniku mozgových nádorov. Informuje o tom časopis Occupational and Environme...
Londýn 20. júna (TASR) - Používanie mobilného telefónu na vidieku zvyšuje riziko vzniku mozgových nádorov. Informuje o tom časopis Occupational and Environmental Medicine s odvolaním sa na najnovší výskum vo Švédsku.

V rámci výskumu vedeného Lennartom Hardellom z univerzitnej nemocnice v meste Orebro skúmali viac ako 1400 dospelých ľudí vo veku 20 až 80 rokov vo Švédsku, ktorým bol diagnostikovaný mozgový nádor, či už zhubný alebo nezhubný.
Ich údaje boli porovnané s údajmi zdravých ľudí z rovnakej oblasti, pričom sa ich pýtali ako často a dlho používajú mobilné a bezdrôtové telefóny. Výsledky boli prekvapujúce. Pravdepodobnosť mozgového nádoru bola málo ovplyvnená dobou, ktorú strávili ľudia telefonovaním. Túto pravdepodobnosť však výrazne ovplyvnilo miesto, kde ľudia telefonovali. Vplyv bol viac zreteľný pri digitálnych mobilných telefónoch.
Pre ľudí žijúcich na vidieku a používajúcich mobilné telefóny viac ako tri roky, je riziko mozgového nádoru trikrát väčšie ako pre ľudí žijúcich v meste.
"Naše výsledky podporujú názor, že sa vplyv mobilných telefónov môže líšiť v rôznych oblastiach. Tieto výsledky sa však vzťahujú na Švédsko a nie je žiadny dôkaz takého istého vplyvu aj v iných oblastiach, " uviedol Hardell.
Výskumný tím konštatoval, že pre zhubné nádory bolo riziko na vidieku osemkrát väčšie ako v mestských častiach. Tím však upozornil, že počty ľudí, na ktorých sa výskum zakladal, bol malý.
Predchádzajúce štúdie zaznamenali rozdiely vo vysielacích výkonoch medzi mestom a vidiekom, kde sú vykrývacie body od seba viac vzdialené.
 

Vyberte región